0884885580

0884 885580

За поръчки и информация

Профили за рамки, интериор и мебели

Изработване на рамки за картини, гоблени и огледала

Цялостно оборудване на ателиета за рамки

24 часа

Експресни доставки

Материали за художници

Материали за художници – видове

Добрият избор на материали за художници е наистина важен – връзката между качествени художествени материали и качествени произведения на изкуството е забележима. Затова не е чудно, че младите артисти желаят да имат възможно най-добрите материали за художници.

Виж повече

Ето какви са основните материали за художници, с които можете да започнете или продължите кариерата или хобито си в областта на изкуството.

Материали за художници – качествени моливи за рисуване

Що се отнася до рисуването с моливи, всеки художник предпочита различна марка. Няма начин да разберете коя марка ще ви стане любима, докато не опитате няколко вида от тези материали за художници. По-твърдият графит оставя по-светли следи и остава по-дълго остър, докато по-мекият графит прави по-тъмни и плътни черти, но се нуждае от постоянно острене. Към вашите материали за художници непременно добавете и хубава острилка.

Материали за художници – въглен

Освен с графит, черно-бели картини могат да бъдат създавани и с въглен, който предлага по-широк диапазон възможности от графита. Въгленът се предлага под формата на пръчка и молив. Може да е по-мек за по-светли тонове или компресиран за по-тъмни следи.

Материали за художници – скицник

Скицникът е от онези материали за художници, които се използват в ежедневието. Те дават поле за упражняване на окото и ръката. Това е „упоритата работа“, която побутва развитието на артиста и е мястото за създаване на идеи. Тъй като скицникът се препоръчва за ежедневна практика, важно е при избора на материали за художници да подберете такъв, който да е траен, да има много страници за всичките ви хрумвания и твърди корици, които да поддържат ъглите на страниците вътре хубави, чисти и гладки.

Материали за художници – гуми

Гумите помагат да коригирате грешките, но могат също така да бъдат чудесен инструмент за маркиране. Различните гуми се използват по различен начин, затова е добре да имате разнообразни видове от тях в своя набор материали за художници.  

Материали за художници – бои

Най-разпространените материали  за художници включват също така разнообразни бои и други пособия, които да дадат цвят на произведението.

Сред тези материали за художници маслените бои са може би най-популярни и най-често използваните. Представляват цветни пигменти, разтворени в ленено, орехово или слънчогледово масло. Маслените бои изсъхват много бавно и променят цвета си в зависимост от светлината, влагата и температурата.

Акрилните бои са сред най-рентабилните материали за художници. С тях може да се рисува по почти всичко: дърво, платно, метал. Изсъхват много бързо, тъй като са на водна основа. Тези материали за художници са много по-малко уязвими от влага, температура и светлина.

Акварелните бои се правят от пигменти във воден разтвор с гума арабика. Тези материали за художници имат характерна прозрачност и затова качеството на използваната хартия е от изключително значение.

Гвашът е вид боя, много подобна на акварелната, но също така има характеристики на акрилна боя. Причината е, че тези материали за художници съдържат креда, за да станат по-непрозрачни и по-тежки бои.

Към различните материали за художници, които могат да придадат цвят на едно произведение на изкуството, спадат и мастила, тушове, флумастери, моливи, пастели и др.

Материали за художници – платна за рисуване

Платната за рисуване са сред най-важните материали за художници. Те се произвеждат от тъкан, най-често изработена от памук или лен. Платната като материали за художници първоначално били произвеждани от коноп. Но се оказва, че ленът е по-гладък и издръжлив и скоро замества конопа по популярност. Ленът все още се използва в производството на материали за художници, но днес е надминато от памучното платно, което е малко по-достъпно и много по-икономично. Напоследък някои производители започнаха да експериментират със синтетични влакна в производството на материали за художници.

Производителите на материали за художници създават и платна от юта – от влакната на растението, което расте предимно в Индия. Те са малко по-груби от средното и създават уникална повърхност за рисуване. Тези материали за художници от юта не са толкова популярни, колкото лена или памука, но имат свои собствени достойнства.

Каквото и да е на вид и размер, платното обикновено се опъва и застопорява около рамка и след това се запечатва с грунд, за да се подготви повърхността за рисуване с различни бои.

В разнообразието материали за художници има три вида платна според боите, с които ще се рисува. Масленото платно е предназначено единствено за маслена боя. Абсорбиращите платна са материали за художници, предназначени за темпера. Универсалните платна са подходящи както за маслена боя, така и за акрилна боя. Именно този тип материали за художници предлагаме в „Автограф”.

Универсалните платна се покриват с няколко слоя грунд титанов бял цвят. Тъй грундът е на водна основа, тези материали за художници могат да бъдат изсушени във фурната със сух въздух, където водата може да се изпари по-бързо.

Материали за художници – платна с подрамки

Платната с подрамки са сред често предпочитаните материали за художници. Стабилните дървени подрамки държат платното добре изпънато, което улеснява рисуването и съхранението на картините.

Подрамките могат да бъдат обикновени, неклиновидни – прост четириъгълник, на който е монтирано платното. Но по-добрите материали за художници са платната с клиновидни подрамки. В техните ъгли се поставят клинчета, които при допълнително набиване могат да опъват още малко платното, в случай че се отпусне.

В „Автограф” разполагаме с множество разнообразни размери и видове платна с подрамки. Изработени са от качествена иглолистна дървесина

Материали за художници – платна на ролка

Платната на ролка са подходящи материали за художници, които предпочитат сами да опъват платната си или да създават картини в нестандартни размери. Те са изработени от различни материали и имат различна структура, за да ви предложат богати творчески възможности. Със своите значително по-големи размери (около 20 кв. м) те позволяват създаването на внушителни произведения на изкуството.

Материали за художници – рамки за картини

Макар и недиректно свързани с творческия процес, рамките за картини също са сред любимите материали за художници, които позволяват на красотата на произведението да изпъкне още по-ясно. Често артистите оставят своите купувачи сами да изберат рамки за картините си. Истината обаче е, че рамките могат да дадат далеч по-завършен вид на картините и да ги направят по-привлекателни за потенциалните купувачи. Когато са правилно подбрани и професионално поставени, рамките стават незаменими материали за художници, които обичат да изпипват всичко докрай.

Материали за художници – видове

Материали за художници – качествени моливи за рисуване

Материали за художници – въглен

Материали за художници – скицник

Материали за художници – гуми

Материали за художници – бои

Материали за художници – платна с подрамки

Материали за художници – платна на ролка

Материали за художници – рамки за картини