0884885580

0884 885580

За поръчки и информация

Профили за рамки, интериор и мебели

Изработване на рамки за картини, гоблени и огледала

Цялостно оборудване на ателиета за рамки

24 часа

Експресни доставки

Покупка на картини

 

Покупка на картини с цел инвестиция

Идеята за покупка на картини с цел инвестиране и получаване на дивиденти в бъдеще е доста популярна в днешно време. На практика е доста трудно да се прогнозира какви дивиденти може да ви донесе една покупка на картини, особено когато става дума за творби на начинаещи художници. Но ако направите някои изчисления, ще разберете, че от покупка на картини след 50 години бихте могли да спечелите повече, отколкото ако поставите същата сума на банков депозит при днешните минимални лихви.

Виж повече

И все пак, печалба ще получите, само ако ги продадете. Вярно е, че след 100-150 години стойността на произведенията на изкуството може значително да се повиши, но в такъв случай от вашата покупка на картини ще се възползват само наследниците ви.

Покупка на картини с цел естетическа наслада

В същността си всяко произведение на изкуството има една цел: да носи наслада. Ето защо е по-добре при покупка на картини да се концентрирате върху естетическото удоволствие, което те ви носят. И ако един ден разберете, че вашата картина сега струва много повече, това ще бъде просто приятна изненада.

За да развиете естетическия си вкус и да започнете сами да имате адекватна оценка при покупка на картини, трябва често да посещавате музеи и художествени галерии, както и да общувате с хора, които познават тънкостите на изкуството.

Покупка на картини на добра цена

Цената на картините зависи от различни фактори: от място на закупуване, художника и художественото майсторство, което е вложил в произведението си, привързаността на продавача към картината, интереса към нея и др. В повечето случаи при покупка на картини имате възможност да се пазарите, но на това невинаги се гледа с добро око.

Покупка на картини на търг

Покупка на картини на търг е най-скъпият начин за закупуване. На търг се предлагат само произведения на признати и известни художници, а изборът се прави от професионални експерти по изкуства. В същото време една покупка на картини на търг ви гарантира, че купувате висококачествено изкуство.

Покупка на картини от художествени галерии

Да направите покупка на картини от художествени галерии е малко по-евтин начин. Разходите, които галерията има за съществуването си, могат да увеличат действителната цена на картината от 30 до 50 процента. Но тези произведения също са подбрани от експерти по изкуствата, така че когато една покупка на картини от галерия със сигурност е добра инвестиция.

Покупка на картини от лични художествени изложби и продажби

Понякога художниците правят лични изложби. Понякога могат да излагат собствените си произведения на специализирани базари и изложения или по арт уличките на големите градове. Но разходите, които имат за рамкиране на картини и за наем за изложбени зали, също увеличава цените на произведенията им. Що се отнася до участието на експерти, в този случай то не е задължително. Така че при покупка на картини от такива изложби трябва да разчитате предимно на собствения си вкус и усет.  

Покупка на картини от онлайн галерии и магазини

Този вид покупка на картини е доста бюджетен. Цената на твореца в такива галерии обикновено се увеличава с 10-15%, рядко – с до 30%. Но има и онлайн галерии, в които можете да направите покупка на картини директно от авторите, без никакви посредници.

По правило големите онлайн галерии и магазини си сътрудничат с експерти по изкуствата и снимките трябва да преминат един вид контрол, преди да стигнат до сайта. Но все пак няма гаранция, че ще направите покупка на картини с голяма художествена стойност. Така че преди да пристъпите към подобна покупка на картини, добре е поне да се запознаете с биографията на автора.

Солидните онлайн художествени галерии винаги се стремят да осъществят покупка на картини и правят всичко възможно, за да качват на своите сайтове само висококачествени снимки на картини. Основният принцип, който винаги работи добре за покупка на картини онлайн, е следният: ако сте харесали снимката, картината на живо ще ви хареса още повече.

И все пак имайте предвид, че повечето монитори на лаптопи и смартфони имат доста изкривено предаване на цветовете. Така че когато решите да направите покупка на картини онлайн, постарайте се да разгледате предложенията на висококачествен стационарен монитор.

Основните предимства на покупка на картини от онлайн арт магазини и галерии са: икономия на време, голямо разнообразие от предложения, лесен избор и поръчка, доставка на място.

Покупка на картини от ателието на художника

Това е най-евтиният начин да направите покупка на картини. Но не всички художници в България могат да си позволят собствено студио, повечето от тях работят у дома. Освен това някои художници просто не обичат да се срещат лично с клиенти и е сложно да направите покупка на картини лично от тях.

Ако все пак сте успели да стигнете до ателието на художника, имате две предимства при покупка на картини директно от него: той е почти винаги готов да се пазари, особено ако в момента му липсват средства; можете да изберете своята картина сред голямото разнообразие от други произведения на същия художник и да получите представа за неговото изкуство.

Препоръчваме при такава покупка на картини да вземете няколко произведения наведнъж, тъй като в този случай можете да получите максимална отстъпка.

Покупка на картини от специализирани арт магазини в молове и търговски центрове

Ако не сте експерт по изкуства, опитайте се да избягвате да правите покупка на картини от такива места. Повечето от тези произведения са правени за масовия пазар и нямат никаква художествена стойност.

Разбира се, всяко правило си има изключение. Ако сте опитен експерт, все пак има шанс да направите покупка на картини с добро качество от тези места, стига да имате око да ги откриете сред останалите.

Покупка на картини от улични продажби и битпазари

Опитайте се да избягвате и тези места, почти е невъзможно да направите добра покупка на картини там. Повечето изображение са масово производство и нямат никаква художествена стойност. А и има голяма вероятност вместо покупка на картини, да направите покупка на репродукция с цветен печат.

И все пак и на битпазара може да се направи добра покупка на картини. Понякога признати художници под финансов натиск носят своите картини там, но може да ги подпишат с псевдоним, тъй като цените на тези места са значително по-ниски от обичайните. Има шанс и да попаднете на стара ценна картина, която продавачът е намерил някъде и не успял да оцени.

Покупка на картини с цел инвестиция

Покупка на картини с цел естетическа наслада

Покупка на картини на добра цена

Покупка на картини на търг

Покупка на картини от художествени галерии

Покупка на картини от лични художествени изложби и продажби

Покупка на картини от онлайн галерии и магазини

Покупка на картини от ателието на художника

Покупка на картини от специализирани арт магазини в молове и търговски центрове

Покупка на картини от улични продажби и битпазари